miercuri, 29 ianuarie 2020

Episodul 21- Sapunul lichid de Castilia


Sapun lichid de Castilia

    In mod tradițional, acesta se prepara cu ulei de măsline 100%, dar în săpunurile în stil Castilia moderne, se amestecă si alte uleiuri vegetale, cum ar fi nuca de cocos.
Pentru săpunul meu lichid, am folosit un amestec 60/40 de ulei de măsline și nucă de cocos .

Uleiul de măsline este în mare parte un lant lung din acizi grași. De aceea, săpunurile cu ulei de măsline au o atingere fină, hidratantă, care este blândă pe piele,.

Uleiul de nucă de cocos creează un săpun cu capacitate de curățare puternică și bule mari, bine structurate. Săpunurile cu ulei de nucă de cocos pot fi uscate.

Ingrediente

680 grame ulei de măsline
454 grame ulei de nucă de cocos
265 grame fulgi de hidroxid de potasiu
907 grame apă distilată (4 cani)
10 - 12 căni de apă distilată, pentru a dilua la sfarsit 


Pasta de săpun

Incalziți uleiul de măsline și uleiul de nucă de cocos într-un vas mare În timp ce uleiurile se încălzesc, puneți-vă mănușile și ochelarii de siguranță și amestecati cu atenție fulgii de hidroxid de potasiu si apa distilata într-un bol din oțel inoxidabil.Când uleiurile sunt calde, turnăm cu grijă soluția de lesie în uleiuri.
Folosind un mixer , imediat după adăugarea soluției de lesie în uleiuri, amestecăm aproximativ 5 minute, până când amestecul pare uniform opac și începe să se îngroașe ușor. Pentru următoarele 30 de minute, amestecăm pasta de săpun cam la fiecare 5 minute. Amestecul va deveni din ce în ce mai gros, si va avea o textură ca de gheață .

Când amestecul de săpun devine prea gros pentru a fi amestecat acoperiți vasul și puneti la foc amestecul de săpun timp de 3 ore.
La fiecare 30 de minute sau mai mult, amestecati pasta de săpun cu o spatulă din silicon rezistent la căldură sau o lingură grea de lemn pentru a vă asigura că pasta de săpun se fierbe uniform.
Pe măsură ce săpunul fierbe, acesta va deveni din ce în ce mai translucid, trecând de la un lichid alb curgător la o textură pufoasă, în cele din urmă, la un gel transparent, galben, gros.

După 3 ore sau după ce pasta pare complet translucidă și gelificată pe tot parcursul, verificați săpunul cu un test de claritate.
Măsurați 30 gr de pastă de săpun (dimensiunea unei mingi de tenis de masa). Adăugați 1/2 cană de apă clocotită sau foarte fierbinte în pasta de săpun. Amestecați ușor până când pasta de săpun este dizolvată total.
Lăsați săpunul diluat să se răcească. Dacă săpunul este opac sau dacă o cantitate de uleiuri plutește la suprafață, continuați să fierbeti pasta de săpun pentru încă o oră înainte de re-testare.
Dacă săpunul diluat este limpede (nu trebuie să fie incolor, ci doar translucid), continuați cu diluarea.


Diluarea pastei de săpun

Adăugați 10 căni de apă în pasta de săpun din vas. Împărțiți pasta de săpun în apă, cât puteți de bine, dar nu vă faceți griji cu privire la dizolvarea completă a acesteia.
Înveliți vasul cu o patura și lasati la cald timp de 8 ore sau peste noapte.
După 8 ore, dacă observați bucăți de săpun rămase sau pojghita groasă de săpun care se formează chiar și după ce bucățile de săpun se dizolvă, adăugați încă o cană sau două de apă pentru a dilua suplimentar pasta.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu