marți, 18 februarie 2020

Episodul 37 Sapunul african


Sapunul african...cred ca este unul din sapunurile la care nu ai o rețetă, nu poți calcula pe soap.calc.Și unul din săpunurile care nu conține soda.Totul tine de experiența si instinctul săpunăresei. Asa cum faceau ai nostri bătrâni, care nu aveau laptop, si programe specializate.Ce vă scriu mai jos, este din ceea ce am citit, am comparat, si este real.

Procedura pentru fabricarea lesiei

În mod tradițional, lesia se face cu cenușă de lemn și apă de ploaie. Vom schimba asta puțin și vom folosi coji de banane și / sau frunze. Cojile și frunzele de banană sunt bogate în mod natural în potasiu, ceea ce le face o alegere excelentă pentru fabricarea leșiei. Cojile de banane sunt ușor de procurat în timp ce frunzele pot fi puțin mai greu de găsit.
Pentru a vă face lesia, va trebui mai întâi să uscați cojile. Acest lucru se face cu ușurință la cuptor Începeți un foc mic și așezați cojile pe o tava. Lăsați până la punctul în care sunt uscate și sfărâmate. Se continuă prăjirea până când sunt cenușiu întunecat.

Așezați cenușa într-o găleată de plastic de 5 litri. (E bine ca găleata să fie aproape plină cu cenușă.) Puteți utiliza, de asemenea, oțel inoxidabil sau sticlă. Doar nu folosiți aluminiu sau cupru, deoarece stratul va reacționa cu aceste materiale. Adăugați suficientă apă de ploaie (sau apă distilată sau filtrată) pentru a umple găleata la câțiva centimetri de sus. Acoperiți-vă containerul în siguranță. După câteva zile, puteți verifica dacă este gata.

Notă: Asigurați-vă că folosiți mănuși și protecție pentru ochi, deoarece lesia poate fi caustica în acest moment. Pentru a verifica daca este gata, puneti un ou în apă. Daca se scufunda, are nevoie de ceva mai mult timp. Dacă plutește chiar sub suprafață, este gata. Dacă plutește deasupra, adăugați ceva mai multă apă, deoarece acest lucru indică că este prea puternica.
Când este gata, utilizați un filtru de plasă pentru a scoate cele mai mari bucăți de cenușă, lăsând doar ce este mai mic.

A face sapun african este un pic diferit de a face săpun comercial - nu există măsurători. Lesia obținuta din cenușă de lemn sau, în acest caz, cenușă de banană, este de fapt hidroxid de potasiu și va produce un săpun mai moale. De asemenea, se va dizolva mai repede în apă, datorită naturii sale moi.
Topiti 1 cană de unt de shea, 1 cană de ulei de măsline, 1 cană de ulei de nucă de cocos, ½ cană de șofran sau ulei de floarea soarelui .
Purtând mănuși și protecție pentru ochi, umpleți o oală din oțel inoxidabil aproximativ ½ plin cu lesie. Se încălzește la temperatura medie. Începeți să adăugați o cană de uleiuri amestecate simultan, amestecând bine. Lăsați-l să fiarbă timp de 10 minute. Amestecul de săpun va fi probabil întunecat.Continuați să adăugați o cană de ulei simultan, amestecând bine, până când începe să pară groasă și cremoasă. Veți observa un săpun solid care începe să se formeze pe marginea interioară a oalei. Când vedeți acest lucru, este timpul să-l turnați în matrițe.
Când săpunul este semi-dur, tăiați-l în bucati și lăsați-le la uscat câteva săptămâni.

Produsul final va fi moale, dar va fi plin de nutrienți care vor fi buni pentru față, corp și păr.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu