Cea mai intalnita metoda de administrare a propolisului este tinctura de propolis, dar poate fi folosit ca atare, ca guma de mestecat, sub forma extractului moale de propolis inglobat in miere, obtinandu-se mierea propolizata si folosita la prepararea diferitelor unguente.
Propolisul in apa este un produs inovativ, fabricat la rece (fara temperaturi mari care distrug principiile active). Nu contine alcool si inglobeaza esenta propolisului care contine toate principiile active din tinctura dar care poate fi consumat de catre toate categoriile de persoane, indeosebi de catre copii. Fiind o solutie apoasa, propolisul in apa are o biodisponibilitate mai buna, fiind mai bine asimilat de organism; in plus, nu irita pielea, mucoasele, asigurandu-i multiple utilizari. Propolisul se poate utiliza atat extern cat si intern.
Se recomanda ca uz extern datorita efectului cicatrizant si antibacterian: pe rani (de la julituri, taieturi pana la ragade-leziuni ale pielii), arsuri, iritatii (inclusiv iritatii ale scutecului), intepaturi de insecte, acnee, micoze, etc. datorita efectului antibacterian se poate folosi ca picaturi in nas, urechi sau picaturi pe pleoape. In cazul infectiilor oculare se recomanda picurarea pe pleopa( nu direct in ochi) urmata de un masaj usor pana la intrarea in pielea ploapei. Se recomanda diferite probleme oculare: conjunctivite, blefarite, expunere neprotejata la sudura, etc.
Se recomanda pentru uz intern datorita proprietatilor antibiotice, antimicrobiene, antifungice, analgezice, antiinflamatoare, antioxidante, imunostimulante, in afectiuni cardio-vasculare, hepatice, afectiuni ale cavitatii bucale (afte, herpes), gastro-duodenale sau afectiuni ale sistemului respirator.
In cazul administrari orale este foarte important ca doza sa fie cea corecta si anume: intre 1-3 picaturi pe kg corp/zi, timp de 3-4 saptamani in cure de stimulare a imunitatii sau 3 picaturi/kg corp de 3 ori pe zi in diverse afectiuni.
Pentru persoanele care nu au folosit produse apicole niciodata(mai ales in cazul copiilor micii) se realizeaza o testare a alergiei la propolis cu 1 picatura pe partea interioara a antebratului. Se va urmarii timp de 24 ore daca apare roseata, bubite, mancarimi, etc. In cazul in care dupa cele 24 ore nu au aparut niciun simptom se poate administra produsul.
Se recomanda administrarea seara, inainte de culcare, fara consum ulterior de apa/ceai/lapte/etc. Se poate administra ca atare dar si cu miere, suc de fructe, ceai la temperatura potrivita.
Între acţiunile terapeutice se pot enumăra: antimicrobiană, antibiotică, antifungică, antiinflamatorie, analgezică, antioxidantă.