sâmbătă, 2 ianuarie 2021

EPISODUL 63-SAPUNUL PREPARAT PRIN METODA LA CALD (HP)



Începem acest an, cu o rețetă, pe care o fac eu.Cu siguranță , vor apărea și cârcotașii repede, dar, asa il fac eu.


Săpunul preparat prin metoda la cald, o alegere excelentă:

-Este gata de utilizare imediat.

-Nu durează mult până se realizează. O sesiune tipică de preparare a săpunului la cald, durează aproximativ 1 1/2 până la 3 ore cel mult. Acesta este procesul de saponificare, care este accelerat cu metoda procesului la cald.

-Nu există reacții misterioase pe care nu le puteți vedea și remedia, dacă este necesar. Cu procesul de fabricare a săpunului la rece, nu știi niciodată cum va rezulta până nu îl scoți din matriță. Cu o anumită tehnică, săpunul preparat la cald arăta aproape la fel ca săpunul preparat la rece.

-Mirosul durează mai mult în săpun procesat la cald.


Ingrediente

283 grame ulei de măsline

227 grame ulei de cocos

142 grame ulei de floarea soarelui

143 grame ulei de ricin


Leșie

111 grame de soda

301 grame apă distilată


Uleiuri esențiale

1 lingură (15 ml) mentă

1 linguriță (5 ml) rozmarin


Măsurați uleiurile și unturile solide. Așezați-le în crockpot pentru a se topi. Apoi măsurați uleiurile lichide rămase. Odată ce uleiurile solide s-au topit, opriți vasul și adăugați uleiurile lichide.

Amestecul de leșie trebuie sa se răcească undeva între 37- 40 grade Celsius. Se adăuga la amestecul de uleiuri și grăsimi. Se toarnă leșia încet și se amestecă uleiurile pentru a se amesteca. Când cele două amestecuri sunt combinate, utilizați blenderul și amestecați până când amestecul va arăta ca o budincă groasă. Dacă utilizați aditivi cum ar fi fulgi de ovăz sau argilă caolin, adăugați-i acum și amestecați pentru a amesteca complet fără bulgări.

Acum este timpul să fierbem săpunul. Acoperiți vasul cu capacul și porniți-l la foc mic. Va trebui să fiarbă aproximativ 1 oră. Eu amestec la fiecare 15 minute. Veți vedea că începe să se ridice de-a lungul părților laterale. După o oră ar trebui să arate ceros ca vaselina și să aibă consistența piureului de cartofi.


Folosesc testul zap, dar puteți testa și cu benzi pH-ul săpunului. Testul zap...adică veți pune vârful limbii pe o cantitate mică de săpun. Dacă simțiți pișcătura ca atunci când testați o baterie, atunci săpunul trebuie să fiarbă mai mult. Dacă nu există pișcătura, este gata de pus în matriță.

Dacă trebuie să-l fierbeți mai mult, folosiți reprize de 15 minute sau dacă nu sunteți sigura dacă s-a terminat, fiertul puțin mai mult nu îl va strica.


Odată ce săpunul este făcut, se răcește ușor și se adaugă uleiurile esențiale și coloranții dacă se utilizează. Ocazional,va trebui să adăugați ceva lichid suplimentar la săpun.

 



 

 




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu